Corpuri in oglinda

corpuri_in_oglinda

Corpuri în oglinda este un proiect nascut din dorinta de a deschide orizontul de creatie al tinerilor coregrafilor români spre alte domenii artistice si de a îmbogati astfel teritoriul dansului contemporan românesc cu noi propuneri estetice. Interdisciplinaritatea demersului artistic se bazeaza atât pe dialogul dintre domenii artistice diferite – arta plastica (pictura, sculptura), arta performativa (coregrafie-dans) si arta video – cât mai ales pe reinvestigarea artei moderne românesti din perspectiva creatiei contemporane.

Cinci coregrafi : Andreea Capitanescu, Carmen Cotofana, Catalina Gubandru, Valentina de Piante si Alexandra Pirici, si artistul vizual Vali Chincisan au fost invitati sa-si aleaga lucrari din Galeria de Arta Româneacsa Moderna a Muzeului National de Arta din România, demersul lor concretizându-se prin crearea a cinci piese coregrafice, prezentate în spectacole-instalatii de dans contemporan si video art.

Corpul, miscarea si creatia video au reinvestit spatiul muzeal cu sensurile generate de lucrarile de sculptura/pictura alese ca puncte de plecare în demersul de creatie coregrafica si video. Fiecare coregraf/dansator a creat un moment coregrafic, iar artistul vizual a realizat un material video în dialog cu piesele coregrafice, realizându-se astfel concepte diferite, abordari personale, ce pun în valoare sensurile lucrarilor plastice, îmbogatindu-le cu noi întelesuri. Reciproc, opera de arta va fi propusa ca un nou teritoriu de explorare coregrafica.

Proiectul a fost conceput pentru a fi inclus în seria manifestarilor derulate cu ocazia Noptii muzeelor. Acesta a oferit tinerilor artisti implicati un cadru de o vizibilitate deosebita si a adus beneficii dansului contemporan, prin promovarea si amploarea evenimentului. Interdisciplinaritatea proiectului ce conjuga dansul si arta plastica vizeaza în plus si atragerea a doua categorii de public : cel ce frecventeaza galeriile de arta si cel interesat de dansul contemporan. „Corpuri in oglinda” s-a bucurat de un public foarte numeros, organizatorii estimând in jur de 800 de spectatori la cele doua reprezentatii din data de 19 mai 2007.

„Corpuri în oglinda” este un proiect conceput si initiat de ArtLink, organizat în parteneriat cu Muzeul National de Arta al României si finantat de Centrul National al Dansului – Bucuresti.

Leave a Reply