DESPRE ISTORII SI NARATIUNI 25.10 - 07.12.2018

DESPRE ISTORII SI NARATIUNI 25.10 – 07.12.2018

Proiectul Despre istorii și narațiuni lansează participanților, printre care se numără arhitecți, artiști, curatori, cercetători în istoria artei, specialiști din domeniul studiilor de gen, sociologie și antropologie, provocarea de a face referire la memorie, ca fenomen colectiv, pentru a investiga modul în care o reprezentăm și o interpretăm, dar și aportul acesteia în recuperarea unor repere culturale ale statului român.

Proiectul cuprinde mai multe activități ce presupun cooperarea sinergică dintre diferite domenii, precum arhitectură, fotografie, instalație-obiect, muzică și performance, cu scopul de a stimula participarea creativă a publicului și apropierea acestuia de identitatea culturală națională, marcată de personalități române.

Dezbaterea „Istorii și narațiuni. Despre feminism în România”,  va fi găzduită de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București în data de 14 noiembrie 2018, și reprezintă un omagiu adus primei femei arhitect din lume, românca Virginia Andreescu Haret. Într-o perioadă în care femeile erau private de majoritatea drepturilor fundamentale (dreptul la vot, la cultură și educație, drepturi civile și politice egale), Virginia Andreescu reușea sa devină prima femeie arhitect din România, să profeseze la cel mai înalt nivel și să fie apreciată în domeniul său. La dezbatere, care face referire și la alte personalități ale secolului XX, vor  participa Carmen Tănase, arhitect, Raluca Vișinescu, arhitect, Iulia Stanciu, arhitect și profesor universitar la Universitarea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Dana Mihai, director de programe în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, Françoise Pamfil, arhitect, redactor-șef Igloo Media și conf. dr. arh. la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Valentina Iancu, istoric de artă și jurnalist cultural.

Pe 15 noiembrie 2018, prof. univ. dr. Marin Cazacu, violoncelist, solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” și manager al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”, va prezenta, la Palatul Tinerimea Română, un concert  ce va fi susținut de soliștii Orchestrei Române de Tineret: Rafael Butaru (vioară), Iulia Cazacu (vioară), Adrian Vasile (violă), Ella Bokor (violoncel) și Ștefan Cazacu (violoncel).

Concertul va fi precedat de organizarea unui tur ghidat la care vor participa elevi de la licee din Ploiești și București, la Muzeul Național de Istorie a României, precum și de un traseu arhitectural pe Calea Victoriei, organizat în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala București.

Pe 6 decembrie 2018 se va desfășura la WASP Working Art Space and Production un atelier de design contemporan coordonat de Simina Filat, la care vor participa eleve de la licee din București și Ploiești.

Producător: Asociația 4Culture, Co-producător: WASP Studios

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) și a Primului Război Mondial, și co-finantat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Ordinul Arhitecților din România – Filiala București, Institutul Național al Patrimoniului, Centrul Național de Artă Tinerimea Română

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Arta, Zeppelin, Feeder