Ergonomica – dans si arhitectura in spatiul urban

4Culture și WASP Working Art Space and Production prezintă pe 4 și 5 noiembrie 2017, la Casa OAR București primele evenimente din cadrul programului de cooperare internațională Ergonomica.

Ergonomica – dans și arhitectură în spațiul urban, propune o abordare interdisciplinară, bazată pe creativitate, care să aducă împreună dansul și arhitectura într-­un proces de reconstrucție, reproducere și regenerare urbană, prin corp și mișcare.

Program

– Sâmbătă, 4 noiembrie
18.30 – 19.00, 19:00 – 19:30, 19:30 – 20:00
Performance instalație – concept: Andreea Capitanescu, Arh. Ivanescu Emil, foto/video: Claudiu Cobilanschi, univers sonor: Maria Balabas, performeri: Elisabeta Trefas, Vlad Benescu, Gabriela Iacob, Elena Copuzeanu, Andreea Capitanescu.

– Duminică, 5 noiembrie la WASP Working Art Space and Production, Str. Ion Minulescu 67 – 73, Fabrica Flaros, corp E, etaj 2

17.00 – 18.30
Conferința internațională “Dans si Arhitectura in spatiul urban”
ce va cuprinde prezentarea cercetarii realizate de echipa de proiect si discutii cu invitații: MIchaelDouglas Kollectiv – coregrafii Michael Maurissens și Douglas Bateman, Dana Caspersen – specialist în conflicte, performer și autor al volumului Changing the Conversation: The 17 Principles of Conflict Resolution, Anne Bautz si Anne Kerzerho – ICI – CCN Montpellier, Emil Ivanescu – dr. arhitect la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” din Bucuresti si director al Anualei de Arhitectura, Andreea Căpitănescu – coregraf, curator și manager cultural, Maria-Elisabeta Trefas, Vlad Benescu si Elena Copuzeanu – performeri, Maria Balabas – jurnalist și artist media, Claudiu Cobilanschi – artist vizual.

19:00 – 20.00 The Exchange – MD Kollectiv și Dana Caspersen Performance invitat (Germania)

Intrarea liberă.

……………
Ergonomica – dans si arhitectura in spatiul urban este un proiect cultural organizat de Asociatia 4Culture, in co-productie cu WASP Studios.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB.

Parteneri media: Radio România Cultural, Zeppelin, Modernism Punct Ro PostModernism Museum.

Eveniment organizat in parteneriat cu Anuala de Arhitectura Bucuresti.

……………

THE EXCHANGE // Michael Douglas Kollectiv & Dana Caspersen.

The Exchange este o producție Michael Douglas Kollectiv în colaborare cu Dana Caspersen.

Proiectul este finanțat de Departamentul de Cultură al Primăriei orașului Köln, Germania, Land Ministery NRW, de Kunststiftung NRW, ZAIK și de NPN.

The Exchange invită publicul să participe la o nouă formă de explorare a întrebării: Cum influențăm noi, ca indivizi, nivelul violenței în lume? În timpul performance-ului, participanții se mișcă în spațiul de acțiune, spațiu ce este adus la viață prin mișcările lor și este conturat prin experiențele și convingerile acestora. Performance-ul se folosește de acțiuni fizice simple, precum mersul, gesturile și imaginația, folosite ca instrumente de schimb pentru angrenarea în această cercetare colectivă.

În contextul actual internațional, puternic divizat de ideologii și persecuții rasiale, interacțiunile violente crescute devin acceptabile, chiar dacă sunt nedorite, și crește sentimentul lipsei de speranță. The Exchange se opune acestei lipse de speranță prin asigurarea unei platforme prin intermediul căreia participanții să reconsidere ce cred despre violență, de unde au deprins aceste convingeri și cum își îndreaptă atenția și acțiunile în conflicte. Prin intermediul acestui schimb și reflecții, este creată o punte de plecare, de la care, noi indivizii si comunitățile putem considera că avem puterea de a schimba lucrurile.

—————–
Dana Caspersen este specialist în conflicte, performer și autor al volumului Changing the Conversation: The 17 Principles of Conflict Resolution (Penguin 2015, A Joost Elffers Book). Munca ei se concentrează pe responsabilizarea indivizilor și a organizațiilor, de a crea o schimbare pozitivă într-un sistem distructiv.

Caspersen a lucrat ca artist principal la Baletul din Frankfurt și la Compania Forsythe, în colaborare cu celebrul coregraf William Forsythe. Aceștia au colaborat de la creația celui mai mare castel gonflabil din lume pentru Artangel în Londra până la dezvoltarea unor lucrări apreciate de publicul internațional, precum Eidos: Telos and I Don’t Believe in Outer Space.

Caspersen ține un master în Studiul Conflictelor și Medierii și un MFA în Dans. Bestseller-ul ei vândut pe Amazon, Changing the Conversation: The 17 Principles of Conflict Resolution, oferă instrumente eficiente de transformare a conflictului într-un spațiu al posibilităților. Caspersen se folosește de gândirea coregrafică pentru a crea la scară mare proiecte de dialog public pe subiecte precum imigrația și violența. Aceste proiecte au adus împreuna mii de oameni din diverse comunități din întreaga lume. Caspersen predă, ține lecter-uri și coaching-uri și mediază situații de conflict. A fost aleasă ca speaker “New Voices” la Conferinta Asociatiei pentru Conflict Resolution “Conflict și Coregrafie”, a fost nominalizată la Premiul Laurence Olivier pentru contribuții majore aduse dansului și a primit Premiul Bessie pentru performanță creativă remarcabilă.

—————-
Michael Douglas Kollektiv

Format în jurul unui grup de artiști coregrafi dansatori, Michael Douglas Kollektiv investighează în mod continuu dificultățile realizării unei producții de dans colective.

The Kollectiv a fost fondat în 2009 de către coregrafii Michael Maurissens și Douglas Bateman. The Kollectiv îmbină partea practică și teoretică a colaborării, invitând artiștii și teoreticienii să studieze concepte de performance.

Aflat într-o continuă dezvoltare, folosind mijloace de gândire arhitecturală propuse de Dr.Ing Michael Steinbusch ( de la Centrul de Studii Arhitecturale, Universitatea Tehnica din Dresden), Michael Douglas Kollektiv a dezvoltat o nouă structură a dansului contemporan în Koln, ce stimulează inovația și schimbul de experiență. (ZAIK)