PerForming the Body

laborator de creatie coregrafica
Iulie – octombrie 2006

Proiectul PerForming the Body este un laborator de creatie si compozitie coregrafica conceput pentru cinci persoane care au atins nivelul informational in domeniul dansului si care, prin includerea / participarea lor in acest program intensiv de lucru, vor fi ajutati sa acceada la nivelul pre-profesional.

Proiectul propune fiecaruia dintre cei cinci participanti crearea si performarea unei scurte piese coregrafice cu durata intre 15 si 20 de minute pe care vor avea obligatia sa o prezinte, prin forte proprii, de cel putin doua ori in decursul celor 12 luni care vor trece de la data conceperii acestei piese. Prin aceasta clauza participantii la acest proiect vor cauta si vor gasi modalitati practice de a ajunge la beneficiarul direct, publicul spectator.

Laboratorul este continuarea fireasca a atelierului The Body (din cadrul programului 4Projects) desfasurat anul trecut in octombrie si noiembrie, organizat cu sprijinul Pro Helvetia, ArCuB, MNAC si condus de coregraful Florin Fieroiu.

PerForming the Body este un laborator axat pe interactivitatea dintre participanti, pe creativitate individuala si in grup, al carui scop principal este realizarea unei piese coregrafice individuale.

Prin acest proiect, urmarim producerea si lansarea a cinci debuturi coregrafice, apartinand unor artisti care cauta raspunsuri legate de corp si dans, de reprezentare, de spatialitate si ritm personal.

Pentru noi laboratorul este relevant ca si modalitate de scriere si de conceptie a unei piese coregrafice in functie de un propriu timing interior. Acest lucru poate genera scurte piese coregrafice interesante, dar evident insumeaza si niste riscuri.

Laboratorul va fi condus /coordonat de catre coregraf si va urmari sa reliefeze noi intelesuri ale notiunilor de corp, coregrafie, compozitie, dans, performativitate corporala ale tinerei/viitoarei generatii de dansatori si coregrafi, in afara metodelor clasice de compozitie, facand loc in acest fel unei posibilitati de revigorare si diversificare a imaginii spectacolului de dans in peisajul coregrafic romanesc.

Programul de lucru este structurat pe trei module distincte dintre care doua sunt practice iar unul este informational.

Modulul I (12-27 iulie) si III (1 septembrie-7 octombrie) se vor desfasura sub forma unor mini-rezidente artistice, una la Azuga si una la Bucuresti unde grupul de artisti este invitat sa lucreze cate trei saptamani per modul.

Modulul II (4-11 august) se va desfasura la Viena, in perioada festivalului ImPulsTanz. Modulul este atat informational(vizionarea de spectacole live, intalniri cu coregrafi prestigiosi, dezbateri privind tendintele actuale in dansul international, intelegerea si contextualizarea relatiei artist-manager, participarea la discutii avand ca tematici “dansul”, “coregrafia”, “miscarea”, “corpul”) cat si de studiu (workshopuri).

Laboratorul propune tinerilor artisti, prin cele doua module practice, un program intensiv de lucru derulat in doi timpi:

Dimineata (4 ore)
• sistem de antrenament corporal
• improvizatie de dans
• tehnica individuala de miscare
• analiza miscare

Dupa-amiaza (4 ore)
• compunerea piesei
• improvizatie de dans
• timing individual de compozitie
• discutii

Dupa parcurgerea celor trei etape ale acestui program fiecare dintre cei cinci participanti va fi realizat prima creatie individuala, prima lor piesa coregrafica, ce va fi prezentata in premiera tot in cadrul programului PerForming the Body, la inceputul lunii octombrie, la MNAC – Muzeul National de Arta Contemporana.

Debutul simultan al unui grup de cinci artisti in spatiul coregrafic romanesc va fi, fara indoiala, una dintre cele mai importante si spectaculoase realizari din acest domeniu din ultimii ani, un act artistic-educativ consistent pentru dezvoltarea artei coregrafice autohtone. Acest program poate fi considerat o contributie reala intr-un domeniu artistic din ce in ce mai activ si mai reprezentativ in arta contemporana internationala unde Romania a castigat deja recunoastere prin generatia sa tanara de coregrafi si dansatori.

Proiectul nostru este sprijinit de Pro Helvetia – Programul Cultural Elvetian in Romania, AFCN – Administratia Fondului Cultural National, danceWEB, Cultura2000, ArCuB – Centrul de proiecte culturale al municipiului Bucuresti, CNDB – Centrul National al Dansului Bucuresti,MNAC – Muzeul National de Arta Contemporana, MCC- Fondul de mobilitate, grant de calatorie pentru trei dintre artisti.

Leave a Reply