Platforma X

În 2014, Asociația 4Culture și WASP — Working Art Space and Production, în co-producție cu Tangaj Dance și LifeLongBurning, dau startul Platforma X — un program de rezidențe ce oferă suport în cercetarea și producția de proiecte interactive, new și trans-media, dedicat noii generații de artiști interactivi din România și din Europa.

Platforma X este un proiect cultural organizat cu sprijinul programului Cultura 2007 — 2013 al Uniunii Europene. Acest proiect a fost finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), cât și în cadrul programului ARCUB — București 555.

Căutând să exprime o înțelegere critică a tehnologiei, Platforma X se adresează tinerilor artiști vizuali preocupați de sincretismul dintre genurile artistice, cu precădere implicați în proiecte digitale și instalații interdisciplinare. Tema ediției de anul acesta este reimaginarea/reconfigurarea spațiului expozițional din cadrul WASP, un studio modern și minimalist dedicat producțiilor performative aflat în interiorul unei foste fabrici comuniste, printr-o abordare evolutivă, atât estetică cât și reflexivă.

Lăsând în urmă lumea instituționalizată a artei, proiectul este un manifest de creativitate și inovație a noii generații. Platforma X nu încurajează perspectiva statică, ci cea a spațiului în continuă mișcare și transformare. Scopul platformei este să stârnească curiozitatea, să se joace cu posibilitățile de percepție, să introducă procese performative inedite care să creeze o dezorientare deliberată.

Leave a Reply